Paslanmaz Sac Çeşitleri
Paslanmaz sac çeşitleri kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir.Farklı sektörlerde kullanılan paslanmaz saclar,daha çok dekorasyon amaçlı asansörlerde,cephe kaplamalarında,mutfak gereçlerinde,gemi ve yat sektöründe ve makine sektöründe çokça kullanılmaktadır.
Paslanmaz sac çeşitleri çelik alaşımının ürünü olan paslanmaz saclar, şekil alabilme özellikleri ile bilinirler. Ayrıca ısıya ve korozyona karşı da müthiş bir dayanım gösterirler. Bu özellikleri sayesinde hem estetik kaygısı olan sektörlerde, hem de su ile temas edecek noktalarda kullanılır. Özellikle çekme ve bükme gibi özellikleri olmaları sayesinde küçük mutfak aletlerinde ya da dekorasyon sektöründe tercih edilirler. Ayrıca paslanmaz saclara bakır ilavesi de yapılabilir. Bu işlem yapıldığında paslanmaz saclar hijyen gerektiren gıda ya da kimya alanında da kullanılabilir. Ayrıca kalite bazlı olarak üretilen 304, 304L, 316, 316L, 316Tİ, 321, 309, 309S, 310, 310S, 430, 201, 202 paslanmaz saclar ülkemizde en sık kullanılan paslanmaz saclardır.
Paslanmaz Sac Türleri
- Ferritik Paslanmaz Sac
Ferritik paslanmaz sac türleri nikel içermezler.Özellikle araç egzozlarında ve elektrikli ev aletlerinde çok sık kullanılırlar. İçeriğinde müthiş oranda krom bulunduran ferritik sac türleri yıllar geçse de korozyona olan mukavemetlerini kaybetmezler. Bu nedenle yoğun yağış alan bölgelerde ve yüksek binalarda çok sık tercih edilirler. Ayrıca haddelenebilir özellikleri sayesinde her alana uygun kullanım şeklini alabilirler. Bunun yanında boyamaya karşı hassasiyet oluşturmuyor olmaları renkli alanlar için tercih edilmelerini de sağlamaktadır.
- Martenzitik Paslanmaz Sac
Bu sac türleri diğer sac türlerinden farklı olarak yüzde 0,3 oranında krom içermektedirler. Bu nedenle mukavemet açısından diğer sac türlerine göre çok daha başarılıdır. Ayrıca diğer sac türlerinden farklı olarak martenzetik paslanmaz sac türleri manyetik bir yapıya sahiptir. İşlenebilme ve şekillendirilebilme özellikleri olduğu için mobilya ve dekorasyon alanında sık tercih edilirler. Korozyona karşı ostenitik sac türlerine göre daha az dayanıklılık sergileseler de BCT yapıları sayesinde yüzlerce alanda rahatlıkla kullanılabilirler.
- Dubleks paslanmaz sac
Ostenitik ve ferritik özellikleri bir arada gösteren sac türlerinin genel adıdır. Yüzde 5.5 nikel ve yüzde 22 oranında krom içerirler. Deniz suyu ve tuzlu su ortamlarında gönül rahatlığı ile kullanılabilirler. Ayrıca çok iyi derecede korozyon dayanıklılıkları ve kaynak yapılabilme eğilimleri içindedirler. Bu nedenle kimya sektöründe ve basınçlı kaplar ile gaz taşınmasında çok rahat kullanılabilirler. Aynı zamanda içeriğindeki yüzde 3 oranındaki molibden miktarı bu sac türlerinin kolay birleştirilmesini ve gerektiğinde boyanasını sağlamaktadır.